Nuoria on tuettava työuran alussa – mielipidekirjoitus Aamulehdessä 31.8.2024

Tampereella on mahdollisuus osoittaa edelläkävijyyttä nuorten työelämätaitojen tukemisessa

Ensimmäisten työkokemusten saaminen Tampereella voi olla hyvin haasteellista. Niiden merkitys on nuoren tulevaisuudelle kuitenkin kriittisen tärkeä. Nuoren itseluottamus ja ymmärrys omista kyvyistä voivat vahvistua tai sitten työkyky voi pahimmillaan lamaantua pitkäksikin aikaa. Ja siksi jokaiselle nuorelle tulisikin antaa mahdollisuus laadukkaisiin ensimmäisiin työkokemuksiin, jotka edesauttavat työllistymistä myös jatkossa.

Tampereen kaupunginhallitus on keväällä hyväksynyt nuorten työllisyysohjelman vuosille 2024-2026. Se on syntynyt nuorisovaltuuston vuonna 2021 tekemän aloitteen pohjalta. Kyseessä on ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä ymmärrykseni mukaan missään muussa Suomen kaupungissa ei ole vastaavaa nuorten työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen tähtäävää kaupunkitasoista ohjelmaa. Tampereella on mahdollisuus osoittaa jälleen kerran edelläkävijyyttä, tällä kertaa nuorten työelämätaitojen tukemisessa.

Nuorten työllisyysohjelma on luotu ennenkaikkea tarpeeseen. Tampereella on ollut paljon nuorille suunnattuja työllisyys- ja yrittäjyyspalveluita, mutta ne ovat olleet monesti erillään ja toisistaan tietämättömiä. Nuorten työllisyysohjelman tarkoituksena onkin tuoda nämä kaikki palvelut yhteen ja tietoisiksi toisistaan. Tärkeintä on, että nämä palvelut ja nuori työnhakija pystyvät kohtaamaan toisensa. Tähän tavoitteeseen päästään, kun panostetaan tiedolla johtamiseen sekä vahvistamalla ja tukemalla nuorten parissa työskentelevien työ- ja yrittäjyystoimijoiden välistä yhteistyötä. Parhaimmillaan on mahdollisuuksia löytää ratkaisuja kohtaanto-ongelmaan.

Yhtenä suurena kokonaisuutena nuorten työllisyysohjelmassa on työelämä- ja yrittäjyyskasvatus, jonka merkitystä pidän erittäin tärkeänä. Nuoret tarvitsevat riittävät työelämä- ja yrittäjyystaidot läpileikkaavasti varhaiskasvatuksesta korkeakouluun. Työelämä on murroksessa ja uusiin haasteisiin on vastattava seikkaperäisesti.

Kaupungilla on merkittävä rooli nuorten työuran ja yrittäjyyden mahdollistamisessa. Tampere tarjoaa vuosittain kesätyöseteleitä ja kesäyrittäjyysseteleitä alle 18-vuotiaille nuorille. Niiden tarkoituksena on tarjota nuorille ensimmäisiä työ- ja yrittäjyyskokemuksia. Samalla tuetaan yrityksiä ja yhteisöjä työllistämään apukäsiä kesän ajaksi sekä kannustetaan nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Kesätyö- ja yrittäjyysseteleitä jaetaan vuosittain kuitenkin harmittavan vähän suhteessa kaupungin nuorten määrään. Esimerkiksi Tampereella jaetaan tällä hetkellä vain 340 kesätyöseteliä ja 100 kesäyrittäjyysseteliä, kun taas esimerkiksi Oulu on jakanut tänä vuonna kokonaisuudessaan 8300 kesätyöseteliä. Määrää tulisi lisätä myös Tampereella, sillä kisa nuorten kesätyöpaikoista on kovaa, eikä kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia päästä kesäksi töihin.

Nuorten työllisyysohjelman toteutuksessa on tärkeää ottaa huomioon ne ratkaisevat tekijät, jotka vaikuttavat nuoren kokemukseen ensimmäisestä työpaikasta. Nämä ensimmäiset työkokemukset ovat unohtumattomia, joten huolehditaanhan siitä, että kokemukset ovat positiivisia ja voimaannuttavia. Siksi jokainen nuori ansaitseekin mahdollisuuden työllistyä, kokeilla yrittäjyyttä sekä saada itselleen mielekkään, laadukkaan ja kannustavan kokemuksen ensimmäisestä työpaikastaan.

Arttu Vuori
Varakaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (kok.)

Mielipidekirjoitus luettavissa Aamulehdestä 31.8.2024: https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000010655003.html

Scroll to Top